ISO 19011

ISO 19011 je mezinárodní norma, která poskytuje pokyny pro audit systémů managementu, včetně systémů managementu kvality (ISO 9001) a systémů environmentálního managementu (ISO 14001). Nastiňuje principy auditu, řízení programů auditu a provádění auditů systému managementu.

Výhody certifikace 19011

  • Standardizovaný proces a metodika auditu: Poskytuje organizacím jednotný a konzistentní přístup provádění auditů. Díky jednotné metodice mohou organizace zajišťovat, že všechny audity jsou prováděny dle stejných pravidel a standardů, což zvyšuje jejich důvěryhodnost a přesnost.
  • Pokyny pro řízení programu auditu: Certifikace nabízí detailní pokyny řízení a provádění auditů. S jasně definovaným programem mohou organizace lépe plánovat a koordinovat své auditní aktivity, což přispívá k lepší organizaci a využití zdrojů.
  • Zásady pro provádění efektivních auditů: Norma stanovuje zásady, které vedou k provádění efektivních a objektivních auditů. 
  • Rámec pro způsobilost a hodnocení auditora: Poskytuje rámec pro stanovení kvalifikace, školení a hodnocení auditorů. Díky tomu mohou organizace zajistit, že jejich auditoři mají potřebné znalosti a schopnosti pro provádění kvalitních auditů.
  • Nástroje pro neustálé zlepšování prostřednictvím auditů: Norma podporuje neustálé zlepšování prostřednictvím pravidelných auditů a následných opatření. Audity pomáhají identifikovat rizika, oblasti pro zlepšení a poskytují zpětnou vazbu pro zlepšení podnikových procesů a systémů řízení.

ISO 19011 je směrnice pro organizace, které zavádějí a provádějí audity zaměřené na systémy managementu. Tato norma pokrývá celý životní cyklus auditních systémů, od jejich návrhu, až po jejich vyhodnocení. Je založena na sedmi principech a obsahuje strategie neustálého zlepšování implementace firmeních auditů. Ačkoliv tato norma není certifikační a neobsahuje specifické požadavky, poskytuje organizacím návod na správnou implementaci norem systému řízení ISO prostřednictvím opatření křížové kontroly a důkladné dokumentace. 

ISO 19011 stanoví měřítka pro standardizovaný a dobře fungující systém auditu, čímž poskytuje organizacím pevný rámec pro budování jejich auditních procesů. To zahrnuje nejen audit systémů řízení, ale také vytváření programů auditu. Díky tomu mohou organizace plánovat, provádět a řídit audity systematickým a objektivním způsobem. 

Norma také zajišťuje shodu s normami systému managementu ISO, jako jsou: 

  • ISO 9001 – Systém managementu jakosti (QMS)
  • ISO 14001 – Systém environmentálního managementu (EMS)
  • ISO 31000 – Systém řízení rizik

ISO 19011 je nezbytná pro každou organizaci, která potřebuje provádět interní audity nebo řídit externí audity. Stanovuje společný rámec pro audity a zajišťujě, že jsou prováděny konzistentně a efektivně. Použití ISO 19011 pomáhá organizacím prokázat důvěryhodnost společnosti svým zákazníkům a stakeholderům (zainteresovaným stranám). Zlepšuje systémy a procesy řízení prostřednictvím strukturovaných auditů a usnadňuje konzistentní školení a hodnocení auditů.

 

Potřebujete provádět interní audity?

Kontaktujte nás