Zdolávání požárů - Klíčová role operativních karet

Operativní karty představují nepostradatelný nástroj v oblasti požární bezpečnosti. Tento dokument, který poskytuje kritické informace o objektech, výrazně zvyšuje efektivitu zásahu hasičských jednotek. Některé budovy, které jsou složité na zásah nebo mají vysoké riziko požáru, musí mít tuto dokumentaci povinně. Operativní karta obsahuje veškeré potřebné informace, které mohou hasiči při případném zásahu využít.

 

 Význam operativních karet

Operativní karty slouží jako základní dokumentace při zásahu hasičů. Obsahují klíčové informace, které mohou významně ovlivnit rychlost a úspěšnost zásahu. Mezi tyto informace patří například rozmístění hydrantů, hlavní uzávěry vody, plynu a elektřiny, evakuační cesty, materiály s vysokým rizikem hoření a další důležité aspekty. Díky těmto kartám mohou hasiči okamžitě získat přehled o situaci a efektivně koordinovat své činnosti. Operativní karta spolu s operativním plánem tvoří dokumentaci zdolávání požáru (DZP).

 

Struktura a obsah operativních karet

Operativní karty by měly být přehledně strukturované a obsahovat veškeré relevantní informace. Operativní kartu je možné rozdělit do dvou částí: textová část a grafická část

Textová část

V textové části jsou vypsána doporučení pro velitele zásahu. Zahrnuje základní charakteristiky požární bezpečnosti stavby a technologií, konstrukční zvláštnosti objektu, popis únikových cest, umístění zařízení pro zásobování požární vodou, umístění a způsob ovládání dalších požárně bezpečnostních zařízení a další doplňující informace. Zde je stručný přehled standardních informací textové části operativné karty:

  • Identifikační údaje objektu: Název, adresa a charakteristika objektu.
  • Plány a schémata: Přehledné mapy jednotlivých podlaží, evakuační plány a umístění bezpečnostních prvků.
  • Technické informace: Informace o stavebních materiálech, rizikových zónách a specifických technologiích použité v objektu.
  • Kontaktní údaje: Klíčové kontakty na správce objektu a osoby odpovědné za bezpečnost.
  • Rozmístění hydrantů a hasicích zařízení: Přesné lokace požárních hydrantů a hasicích přístrojů v objektu.
  • Hlavní uzávěry: Místa hlavních uzávěrů vody, plynu a elektřiny pro rychlé odstavení v případě požáru.
  • Evakuační cesty a nouzové východy: Detailní plán evakuačních tras a umístění všech nouzových východů.
  • Nebezpečné materiály: Informace o přítomnosti nebezpečných látek a jejich přesná umístění.
  • Zásoby a zdroje: Místa skladování důležitých zásob, jako jsou protipožární dveře, hasicí systémy a další relevantní vybavení.
  • Zvláštní bezpečnostní opatření: Speciální pokyny a opatření pro manipulaci s rizikovými zónami nebo zařízeními.

Grafická část

Grafická část je v podstatě layout nebo plánek celého objektu. V případě potřeby je zde také graficky znázorněno umístění okolních objektů, zdroje vody pro hašení požárů, příjezdové komunikace a nástupní plochy určené pro požární techniku.

 

Výhody správně zpracovaných operativních karet

Správně zpracované a aktuální operativní karty přinášejí několik zásadních výhod:

  1. Rychlá orientace: Hasiči se mohou rychle zorientovat v objektu a najít klíčové body, což urychluje zásah.
  2. Bezpečnost zasahujících: Díky přesným informacím o možných rizicích mohou zasahující jednotky minimalizovat riziko ohrožení vlastního zdraví a života.
  3. Efektivita zásahu: Dobře připravená karta umožňuje efektivnější koordinaci jednotlivých činností a snižuje riziko chyb během zásahu.

 

Naše role v přípravě operativních karet

V Rescue Group se specializujeme na komplexní řešení v oblasti požární ochrany (PO). Naše odborné týmy poskytují profesionální služby při přípravě operativních karet, které jsou vytvořeny podle aktuálních legislativních požadavků a specifik konkrétních objektů. Spolupracujeme s podniky různých odvětví a zajišťujeme, že každá karta obsahuje všechny potřebné informace pro rychlý a efektivní zásah.

 

Operativní karty představují nepostradatelný nástroj pro úspěšné zdolávání požárů a ochranu majetku i životů. V Rescue Group jsme vaším spolehlivým partnerem v oblasti bezpečnosti zdraví a ochrany při práci (BOZP). Připravujeme detailní a přesné dokumentace, které mohou v krizových situacích zachránit životy a minimalizovat škody. S našimi zkušenostmi a odborností zajistíme, že vaše operativní karty budou vždy aktuální a připravené k použití.

 

Potřebujete zhotovit dokumentaci zdolávání požárů?

Kontakt